GODEGÅRDS MARKNAD FRÅN FÖRR TILL NU
 
Redan före Gustav Wasas tid hölls sädes-möten* vid Godegårds kyrka. Under början av 1800-talet hölls kreaturs- och sädesmöten vid Hälla gästgivaregård 6 ggr per år. År 1864 ersattes de av 2 kreatursmöten i april och oktober. Ännu in på 1930-talet förekom marknader för handel med kreatur och hantverksvaror vid Godegårds järnvägsstation.
 
År 1993 började planeringen av en nygammal marknad i Godegård med hantverksinriktning.
Det var Karl-Erik Jakobsson med sin erfarenhet från att ha varit knalle i 17 år och Gert Lööv, med vana av stora evenemang, som startade det hela.
De båda klubbarna Godegårds Skidklubb och Degerön-Godegårds IF bildade en marknadsallians och Gert Lööv blev vald till första marknadsgeneral.
På den första marknaden 1994 fanns bl.a. kamelridning och oxarna Kalle och Pelle som transporterade säd till ett tröskverk.
Djurtemat har sedan fortsatt under åren med hunduppvisning, ponnyridning, visning av kaniner, höns, kycklingar m.m.

2 kolmilor har tänts här på festplatsen, den första invigdes av förre landshövdingen Björn Eriksson. En kolarkoja byggdes och kolet såldes sedan på marknaden året efter.
Även vår nuvarande landshövding Elisabeth Eriksson har varit på besök. Då invigde hon närliggande Hälla ädelskogsområde.

Ett år var det t.o.m. julmarknad, men det gick inte så bra.
Många aktiviteter har ägt rum här. Helikopteruppstigningar, en knuttimrad stuga har byggts och sålts till högstbjudande, tändkulemotorn har använts många år, bl.a. till spånhyvling, stenkrossning m.m.  Rödfärg har kokats, spiksmide demonstrerats. Beatles Coverband Liverpool och Jularboklubben har spelat, systrarna K har sjungit och Motala Teatersällskap spelat Wilhelm Mobergs "Marknadsafton”. "6 damer" har haft mannekänguppvisning av sekelskifteskläder, visat "Bykåka" d.v.s. tvättning i gamla tider, haft "Brödbod" med kringlor och annat gammaldags bröd och samt visat ett gammaldags marknadsstånd.

Östgötaträdet gjort av Stefan Karlsson visades först på marknaden innan det kom på plats i Gamla Linköping.
Det har varit många utställningar bl.a. har Zinkgruvan Mining visat mineraler, "Ankarklyset" ifrån Motala Verkstad har redogjort för renovering av gamla båtar, byggande av ekor, Linköpings Antik-bilklubb har visat upp sina fina bilar m.m.
Många aktiviteter har funnits med, t.ex. skeetskjutning, bågskytte och ponnyridning.
Många ideella timmar har lagts ner under dessa år och välbehövliga pengar har flutit in i föreningarnas kassor.
 
 
Vid pennan
Anitha Lööv
 
*Sädes-möten hölls förr tidig vår och sen höst där uppköp eller byte av spannmål gjordes.

Nästa år 2022 är det tjugosjunde gången i modern tid som Degerön-Godegårds IF och Godegårds Skidklubb (Marknadsalliansen i Godegård) håller marknad.
 

Marknadsbild från början av 1900-talet
Marknadsbild från början av 1900-talet
Bild från gamla Godegårds Marknad ca 1920
Bild från en kreatursmarknad Anno dazumal
Sedan 2008 har Godegårds SK kolat en mila om året
Coverbandet Liverpool
Marknadsafton av Vilhelm Moberg
Östgötaträdet skapades av Stefan Karlsson 2012